Πώς αποτιμάται άραγε ο βασανισμός και η αφαίρεση της ζωής ενός παιδιού;

Ποια είναι η τιμωρία που μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη; Δικαστήριο στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών καταδίκασε σε 65 χρόνια κάθειρξη έναν 45χρονο, ο οποίος βασάνισε μέχρι θανάτου ένα αυτιστικό αγόρι.

Το «τέρας», όπως χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ, είχε βασανίσει μέχρι θανάτου τον γιο της γυναίκας με την οποία είχε συνάψει σχέση. Ο λόγος; Προφανής. Ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του, ώστε να έχει το πεδίο ελεύθερο.

Το κίνητρο, ωστόσο, πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά τις περιγραφές του εγκλήματος. Ο 45χρονος «εραστής», Μάθιου Κρίστενσον, έβαλε τον 18χρονο γιο της «συντρόφου» του σε μπανιέρα γεμάτη πάγο, τον χτύπησε κατ’ επανάληψη στο κεφάλι, του τύλιξε το πρόσωπο με μονωτική ταινία και του έριξε καυτερό κόκκινο πιπέρι στα μάτια. Το αυτιστικό παιδί, όντας ανήμπορο να αντιδράσει, παραδόθηκε και βρήκε τη λύτρωση -από τον βασανισμό του- στον θάνατο.

Το φρικτό αυτό έγκλημα συνέβη το 2014. Μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ο 45χρονος δολοφόνος κατάφερνε να μένει εκτός φυλακής. Τότε, στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες και η δίκη ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα γενικής κατακραυγής.

Ο εισαγγελέας πρότεινε για τις πράξεις του 45χρονου «τέρατος», ποινή φυλάκισης 65 ετών, η οποία και έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Μία απόφαση ενδειτική της αποστροφής που προκάλεσαν οι πράξεις του, καθώς για παρόμοια εγκλήματα, οι δράστες τιμωρούνται με 30 έως 40 χρόνια.

«Ο 18χρονος Ότο Σμιθ ήταν ένα γλυκο, ευγενικό και καλοπροαίρετο παιδί, σε σώμα μεγάλου. Δεν είχε πειράξει κανέναν, δεν είχε ενοχλήσει κανέναν», δήλωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «ο άνθρωπος που του έκανε κόλαση τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, κατέστρεψε πολλές ζωές».